10 Biografii celebre care te vor inspira

De-a lungul timpului, s-au scris nenumarate biografii ale personalitatilor care au marcat cursul istoriei. Printre acestea se numara si autori care au influentat literatura, ori artisti ale caror creatii sunt admirate chiar si astazi. Rolul unei biografii este acela de a reda viata autorilor, folosindu-se povesti, aproape la fel ca in romane.

Daca esti curios sa descoperi povesti de viata creionate cu maiestrie, iti prezentam 10 carti biografice la fel de captivante precum romanele celebre. Te invitam sa explorezi alaturi de noi atat biografii recente, cat si omagii aduse unor mari personalitati. Inainte de asta, iata care sunt lucrurile de care trebuie sa tii cont cand alegi o carte biografica:

  • Alege (auto)biografia acelor personalitati care au activat in domeniul care pe tine te pasioneaza;
  • O biografie nu reprezinta doar o insiruire de date, aceasta descrie si analizeaza viata autorului;
  • Biografiile, autobiografiile si cartile de memorii picteaza un portret, tes o tapiserie complicata despre povestile anumitor oameni, de-a lungul istoriei;
  • Cartile biografice sunt diferite de cele de non-fictiune tocmai prin structura lor narativa, asemanatoare unui roman.

Alege din recomandarile noastre de carti biografice urmatoarea lectura care sa te inspire!

27 de pasi – Tibi Useriu

Cartea lui Tibi Useriu s-a bucurat de un succes rasunator imediat ce a vazut lumina tiparului, lucru confirmat prin epuizarea rapida a stocurilor din librarii. Autobiografia 27 de pasi  urmareste greutatile prin care a trecut autorul de-a lungul vietii. In aceasta carte, sportivul te va purta prin toate experientele si trairile pe care acesta le-a avut din copilarie si pana in momentul in care a castigat competitiile de la  Cercul Polar.

Nujeen – Nujeen Mustafa, Christina Lamb

Jurnalist premiat si co-autor al bestseller-ului Eu sunt Malala, Christina Lamb spune acum povestea adevarata si plina de inspiratie a unei alte eroine remarcabile: Nujeen Mustafa, o adolescenta care s-a nascut cu paralizie cerebrala si care, impreuna cu familia sa, a fugit din Siria devastata de razboi, pentru a cauta azil in Germania. Autoarea reuseste sa redea povestea uluitoare a lui Nujeen, care s-a dovedit un bun prilej de a ilustra una dintre cele mai mari probleme actuale ale omenirii, mai exact criza refugiatilor sirieni.

Eu sint Malala – Malala Yousafzai

Malala Yousafzai a fost laureata a Premiului Nobel pentru Pace in anul 2014, si, alaturi de Christina Lamb, descrie intamplarea care a facut-o cunoscuta la nivel mondial, subliniind in acelasi timp ce inseamna sa traiesti intr-un Pakistan ce nu pune deloc accentul pe educatie, cu precadere pe cea a fetelor. In cartea Eu sunt Malala vei descoperi vocea unei fetite de 15 ani care a fost la un pas de moarte fiindca a sustinut dreptul la educatie al copiilor din Pakistan.

Jurnal – Mihail Sebastian

Cum altfel poti intelege un autor, daca nu prin propriile sale cuvinte, marturisiri si ganduri scrise? Jurnalul lui Mihail Sebastian iti permite sa intelegi si contextul istoric in care acesta a trait, nu numai viata sa personala. Vei descoperi, de asemenea, nume importante ale literaturii, in calitate de prieteni ai marelui autor. O poveste de viata cutremuratoare, o carte pe care nu o vei putea lasa din mana pana cand nu ai sfarsit de citit si ultimul cuvant.

Al Pacino in dialog cu Lawrence Grobel – Al Pacino, Lawrence Grobel

De-a lungul carierei sale actoricesti, Al Pacino nu a oferit prea multe interviuri, insa pe parcursul a 25 de ani acesta a acceptat sa raspunda tuturor intrebarilor lui Lawrence Grobel, astfel ca putem descoperi evolutia omului Al Pacino, nu doar a actorului in sine. Prin aceasta carte, iti este oferita si o noua viziune asupra prieteniei care s-a dezvoltat intre actor si jurnalist. La baza cartii stau 400 de ore de inregistrari. Cu ajutorul intrebarilor din aceasta carte, Al Pacino a invatat sa se descopere si pe sine, sa caute raspunsuri acolo unde credea ca nu are nimic de spus.

In atelierul de magie – James R. Doty

Prin aceasta opera, James R. Doty iti impartaseste anumite aspecte ale neurochirugiei si ale modului in care functioneaza creierul. Desigur, atunci cand vei citi aceasta carte, trebuie sa o faci cu mintea deschisa, sa fii pregatit sa descoperi detalii care te vor impresiona. Cartea iti dezvaluie tehnici de dezvoltare personala, meditatie si, desigur, detalii despre cum cel mai complex organ al omului, creierul, care inca nu este cunoscut in totalitate, dar care poate fi ,,manipulat”. Tot acest volum iti arata si felul in care poti crea o legatura cu tine insuti pentru a obtine tot ceea ce iti doresti.

Lenin – Dmitri Volkogonov

Istoricul Dmitri Volkogonov ofera o noua imagine a personalitatii ruse, Vladimir Lenin, cu ajutorul documentelor istorice din arhivele statului URSS, la care nimeni nu avusese acces pana la el. Aceasta carte nu este doar despre Lenin, ci include o istorie a Rusiei oferita de analiza temeinica a documentelor care stau la baza operei. Indiferent ca te pasioneaza sau nu istoria, aceasta carte este recomandata tuturor celor care sunt curiosi sa descopere marile personalitati ale lumii.

Eu voi fi ultima – Nadia Murad

Aceasta nu este doar o alta poveste tragica, ci o marturie a brutalitatii de care oamenii sunt capabili. In anul 2014, membrii gruparii ISIS au ucis intr-un sat din Irak toti barbatii care nu voiau sa se converteasca la islamism. Aici locuia si Nadia, a carei poveste este prezentata in carte, și care scoate la iveala clipele teribile petrecute de aceasta in captivitate. Prin povestea ei, Nadia face cunoscut intregii lumi genocidul din Irak.

Tonul universal – Carlos Santana, Ashley Kahn, Hall Miller

Cel mai cunoscut chitarist din toate timpurile, Carlos Santana iti este prezentat si prin intermediul acestei carti, in care nu vei descoperi doar o vedeta rock, ci si personalitatea marelui artist. Carlos Santana este recunoscut inca de la primele acorduri de chitara, este unic prin stilul sau si prin povestea lui de viata. De la cantarile sale din barurile de striptease pana la ultimul sau album, cunoaste-l pe omul Carlos Santa prin aceasta remarcabila autobiografie.

Exercitii de echilibru – Tudor Chirila

Tudor Chirila este cunoscut de majoritatea romanilor, si nu numai, cu precadere datorita muzicii sale, insa creativitatea artistului nu s-a oprit aici. Daca iti doresti sa descoperi cum simte si cum gandeste un artist, aceasta carte este potrivita pentru tine. Autorul isi dezvaluie fiecare parte ascunsa prin compunerile si gandurile din aceasta carte. Vei descoperi un autor plin de spiritualitate si de o sensibilitate desavarsita, ce te va cuceri prin cuvintele sale pe tot parcursul lecturii.

In cartile de biografii si autobiografii ti se ofera sansa sa intalnesti chiar oamenii din spatele operelor pe care le apreciezi. De la diversele personalitati pana la oamenii anonimi, din acest gen de carti afli povesti marcante, descoperi anumite intamplari iesite din comun, istorisiri tragice ale unor oameni senzationali, care au avut curaj sa iasa din anonimat spunand lucrurilor pe nume si descriindu-le asa cum ele s-au petrecut.