5 carti de dezvoltare personala care te vor ajuta sa te apropii de cea mai buna versiune a ta

Sursa foto: pexels.com

Tu ce citesti de obicei? Ai luat vreodata de pe rafturile magazinelor de carti pe care le colinzi o carte de dezvoltare personala?

Poate ca de cele mai multe ori alegi sa citesti romane sau povestiri scurte in care personaje atent construite calatoresc prin viata si trec prin tot felul de aventuri.

Ei bine, daca simti ca a venit momentul sa fii protagonistul propriilor lecturi, cea mai buna metoda de a face asta este sa citesti carti de dezvoltare personala.

Cartile de dezvoltare personala nu iti ofera metode magice de a-ti atinge toate obiectivele peste noapte, nu te invata cum sa scapi de 30 de kilograme in cateva saptamani si nici cum sa o cuceresti pe femeia visurilor tale. Mai degraba, aceste carti pun lumina asupra acelor colturi ale vietii tale pe care de cele mai multe ori ai ales sa le lasi in umbra, iar prin ideile pe care ti le transmit iti arata calea pe care sa iesi din intuneric: indiferent ca este vorba despre dragoste, cariera sau bani.

Cartile de dezvoltare personala nu sunt baghete magice, dar cu ajutorul lor poti descoperi magia din interiorul propriei fiinte.

Top carti dezvoltare personala

1. Secretele succesului – Dale Carnegie

„Secretele succesului” este una dintre cele mai citite carti de dezvoltare personala din intreaga lume. Cui nu i-ar placea sa afle ce se ascunde in spatele cortinei unei vieti de succes si ce pasi are de urmat pentru a-si indeplini toate dorintele?

Cartea lui Carnegie nu ne da o lista cu ce trebuie sa facem pentru a fi oameni de succes, insa ne ofera indicii despre perspectivele pe care ar trebui sa le abordam in viata pentru a fi mai aproape de ceea ce ne dorim.

Una dintre ideile majore ale cartii se refera la oameni. Indiferent ca vorbim despre succes pe plan personal sau profesional, nimic nu se poate face fara oameni. Asadar, zambeste sincer, ajuta-i pe cei din jur, multumeste celor care te ajuta, invata de la cei de la care ai ce invata – nici nu iti vei da seama cand te inscrii pe drumul catre realizarea celor mai mari dorinte ale tale!

2. Avantajul inechitabil: puterea educatiei financiare – Robert Kiyosaki

Sursa foto: pexels.com

Cartea „Avantajul inechitabil: puterea educatiei financiare” apartine lui Robert Kiyosaki, autorul celebrei carti „Tata bogat, tata sarac”.

Auzim de multe ori expresia „Banii nu aduc fericirea, dar o intretin”. Tu ce parere ai? Nu-i asa ca ti-ar placea sa uiti de grija banilor? Ei bine, Kiyosaki nu iti pune pe tava metode de a te imbogati peste noapte, insa te invata cum sa iti gestionezi banii astfel incat sa ai cat mai putine riduri pe frunte la finalul fiecarei luni.

Cartile lui Kiyosaki sunt o lectura esentiala pentru cititorii de toate varstele din Romania. Si tu ai observat ca uneori habar nu avem cum sa organizam dimensiunea financiara a vietii noastre? Hai sa facem ceva in acest sens!

4. Curajul de a fi vulnerabil – Brené Brown

Sursa foto: pexels.com

Evolutia isi are radacinile in cele mai dificile momente ale vietii noastre. Asemenea omizii care se metamorfozeaza in fluture, tu cresti doar atunci cand lasi in urma zona de confort si iti dai voie sa iti deschizi aripile.

Stii momentul acela in care ai de facut o prezentare, picioarele iti tremura, iar vocea abia ti se aude de emotie?

Dar situatia aceea jenanta cand ai facut o greseala la munca si mai degraba ai intra in pamant decat sa vorbesti cu seful despre asta?

Iti amintesti cum te simti cand suferi un esec si ai prefera sa nu vorbesti cu nimeni despre asta?

Brené Brown ne învata ca in oricare dintre situatiile de mai sus ne-am afla, cel mai bun lucru pe care il putem face este sa ne deschidem in fata oamenilor in care avem incredere si sa abordam nereusita, rusinea sau emotiile ca pe ceva firesc – ca pe ceva ce face parte din noi si ne ajuta sa crestem. Necesita curaj, nu-i asa? A-ti arata partea vulnerabila celorlalti este unul dintre cele mai grele lucruri de facut, insa odata ce il faci va deveni una dintre cele mai valoroase experiente ale vietii tale.

4. Limbajul trupului – Allan Pease

Sursa foto: pexels.com

Stii zâmbetul discret din ochii mamei cand te intorci acasa dupa multa vreme? Stii fruntea incruntata a sefului cand ceva este in neregula?

Despre gesturi, mimica, postura si despre cum oamenii vorbesc mai mult prin intermediul limbajului non-verbal si para-verbal decat prin cuvinte poti afla din cartea „Limbajul trupului” a lui Allan Pease.

A intelege felul in care oamenii comunica dincolo de cuvinte este esential in zilele noastre, indiferent ca ne referim la planul profesional sau la cel personal. Pease iti va vorbi despre ce transmit oamenii, despre cum transmit, despre ce poti ajusta tu astfel incat mesajul sa iti fie interpretat corect, dar si despre cum sa nu te lasi indus in eroare de anumite gesturi si atitudini.

5. Flux. Psihologia fericirii – Mihaly Csikszentmihalyi

Sursa foto: pexels.com

Desi este ultima pe lista, poate ca dintre toate cartile pe care ti le-am recomandat mai sus, cu „Flux” ar trebui sa incepi.

Stii momentul acela in care faci ceva ce iti place, iar timpul pare ca trece mult mai repede? Ei bine, aceea este starea de flux.

Starea de flux caracterizeaza acele ore, minute sau secunde in care fiinta ta se dedica autentic unui lucru, emotiile si intelectul vibreaza la unison, iar tu spui ca „te simti fericit”. Mihaly Csikszentmihalyi descrie pe larg in carte starea de flux, ce inseamna aceasta pentru noi si ce putem face pentru a o atinge cat mai des.

Citeste, analizeaza, intelege si trece prin filtrul propriu cuvintele fiecaruia dintre autorii de mai sus. Cele mai bune carti de dezvoltare personala pot sa fie o comoara pentru tine, atat timp cat iei din fiecare exact ceea ce ai nevoie si nu te astepti la schimbari peste noapte.

Nu in ultimul rand, orice ai citi, nu uita ca nu exista formule magice pentru viata. Deschide ochii sa întelegi, sa vezi, sa cunosti si sa apreciezi lumea si pe oamenii din jurul tau, iar asta cu siguranta te va duce pe drumul pe care ti-l doresti!