7 carti perfecte pentru vacanta de vara

Vacanta de vara este momentul perfect sa ai timp suficient pe care sa-l dedici cartilor tale preferate. La orele pranzului, cand soarele este prea arzator ca sa iesi la o plimbare, sau in noptile linistite de vara, oricand te poti cufunda fara grija in paginile unei carti.

Poti sa citesti acasa, pe plaja, in avion catre o destinatie exotica sau in gradina bunicilor – oriunde ai fi, cartile iti vor face vacanta mai frumoasa. Totusi, ce sa alegi cand vine vorba de lecturile verii? Daca iti este greu sa te hotarasti, cateva recomandari de carti bune de citit in vacanta cu siguranta vor face lucrurile putin mai limpezi pentru tine.

Top carti de citit în vacanta

1. Inteligenta emotionala – Daniel Goleman

Sursa foto: pexels.com

Indiferent ca esti fan carti de dezvoltare personala sau ca nu ai pus mana niciodata pe o astfel de carte, trebuie sa citesti „Inteligenta emotionala” a lui Daniel Goleman. Desi a fost scrisa in anul 1995, asemenea unui numar mare de carti de dezvoltare personala, cartea lui Goleman a devenit cunoscuta publicului din Romania mai ales in ultimii ani. In „Inteligenta emotionala” vei descoperi o alta abordare asupra inteligentei, oamenilor si vietii cotidiene si chiar vei invata cate ceva ce poti aplica in activitatile tale zilnice.

Pe langa suveniruri si obiectele de imbracaminte preferate, informatiile din „Inteligenta emotionala” s-ar putea sa fie printre cele mai de pret achizitii ale tale din aceasta vacanta de vara.

2. Imaginea din oglinda – Sandra Brown

Sursa foto: pexels.com

Cartile de dragoste se numara printre cele mai iubite lecturi ale verii: sunt usor de citit si de multe ori poarta in paginile lor chiar fascinatia iubirilor nascute in nopti lungi de vara. „Imaginea din oglinda” aduce cititorilor nu doar o poveste de dragoste frumoasa, ci si intrigi si momente de traire autentice. In carte vei descoperi cum iubirea nu cunoaste locuri, chipuri si evenimente, ci doar suflete si emotii umane care se intrepatrund.

3. Fluturi – Irina Binder

Pentru ca suntem la capitolul carti de dragoste, nu putem trece mai departe fara a vorbi despre Fluturii Irinei Binder. Seria „Fluturi” este poate cea mai frumoasa si sincera radiografie a trairilor unor indragostiti. Daca nu din alte motive, cartile din serie trebuie citite vara pentru simplul fapt ca îti va fi foarte greu sa le lasi din mana, deci ar fi bine sa te asiguri ca ai suficient timp la dispozitie.

Vei plange, vei rade si vei fi nostalgic alaturi de Matei, Robert si Irina si vei sta cu sufletul la gura la fiecare incercare prin care personajele cartii vor trece. „Fluturi” descrie iubirea asa cum ti-ar povesti-o un prieten intr-o discutie in miez de noapte: sincera, reala, fara ascunzisuri, cu dureri si suferinte, cu provocari si bucurii, cu extaz si cu momente in care simti ca ti se taie rasuflarea. Cu siguranta nu te vei putea opri la primul volum!

4. Carti de cultura generala

Sursa foto: pexels.com

Stii momentul acela cand stai pe facebook si descoperi tot felul de lucruri interesante despre care nu ai mai auzit pana acum? Ei bine, cartile de cultura generala iti ofera o experienta similara, doar ca mult mai complexa – e ca si cum ai naviga printre lucruri, idei si oameni interesanti din intreaga lume, de astazi, de ieri sau de acum 100 de ani.

Dincolo de continut, cartile de cultura generala sunt perfecte pentru cei care nu au rabdare sa citeasca un numar foarte mare de pagini – poti citi doar cateva idei, iar cand vei reveni la carte poti descoperi alte lucruri interesante, fara legatura cu ceea ce ai citit inainte. Aceste carti sunt adevarate cutii ale Pandorei care asteapta sa fie deschise!

5. Necuvintele – Nichita Stanescu

Poeziile lui Nichita Stanescu se pot aseza perfect langa o limonda rece intr-o zi fierbinte de vara. Astazi nu mai suntem la fel de romantici precum odinioara, nu mai recitam versuri, nu mai trimitem scrisori iubitelor si iubitilor nostri si rareori purtam discutii profunde despre ceea ce simtim si traim. Cateva versuri din Nichita ar putea sa fie exact ce avem nevoie pentru a regasi putina profunzime – si ce alt moment mai bun sa faci o incursiune in suflet daca nu in zilele de vacanta?

6. Sapiens. Scurta istorie a omenirii – Yuval Noah Harari

Daca nu esti adeptul romanelor de dragoste sau al poeziilor si iti doresti o carte din care sa ai mai degraba ce invata decat una care sa te faca sa simti, atunci volumele semnate de Yuval Noah Harari sunt ceea ce ai nevoie.

Yuval Noah Harari este profesor in cadrul Departamentului de Istorie al Universitatii Ebraice din Ierusalim. Printre cartile sale se numara „Sapiens. Scurta istorie a omenirii”, „Homo deus. Scurta istorie a viitorului” si, mai recent, „21 de lectii pentru Secolul XIX”. Cartile lui Harari vorbesc despre constiinta, inteligenta, fericire si liber arbitru, iar analiza autorului este brodata frumos pe axa cronologica a evolutiei omului. Harari aduce argumente pertinente si bine formulate pentru ideile pe care le prezinta si are potentialul de a fi autorul care sa te faca sa-ti pui cateva intrebari serioase vara aceasta.

7. Castelul palarierului – A.J. Cronin

Sursa foto: pexels.com

„Castelul palarierului” este mai mult decat o carte – este o bucata de lume inchisa intre coperte. Cartea prezinta povestile de viata ale diferitelor personaje, toate avand legatura cu cel care da numele operei – palarierul James Brodie.

Brodie construieste un castel de cruzime si narcisism in jurul apropiatilor sai, iar Cronin prezinta, in carte, consecintele actiunilor si atitudinilor palarierului asupra celor dragi lui. „Castelul palarierului” merita citita pentru profunzimea emotiei, pentru complexitatea actiunii, dar poate si pentru a ne face sa ne punem un semn de intrebare asupra felului in care atitudinile noastre ii modeleaza pe cei dragi.

Fie ca este vorba despre poezii, cultura generala sau romane de dragoste, zilele de vara iti vor oferi ocazia sa savurezi pe indelete paginile cartii pe care ai ales-o.

Bucura-te de vara, de soare si de cuvintele asezate pe foaie cu maiestrie de autorii tai preferati si nu ezita sa dai o fuga pana la librarie sau sa arunci un ochi pe site-urile anticariatelor pentru a alege cele mai interesante carti pe care sa le citesti vara aceasta!