Cum citesti eficient in limba engleza? Iata 6 trucuri care te vor ajuta!

Daca vrei sa-ti dezvolti competentele de intelegere a unui text in limba engleza, iti recomandam sa citesti cat mai mult. Pe langa faptul ca iti ofera acces la informatii, sentimente si idei care te vor ajuta sa-ti modelezi felul in care gandesti, cititul in limba engleza are si alte beneficii, mai exact iti imbogateste vocabularul, si astfel inveti cuvinte si expresii noi, pe care le poti utiliza apoi in diferite conversatii cu vorbitorii nativi. De asemenea, intelegi mai bine cultura din care provine o anumita carte. Cand citesti carti in engleza te expui limbajului original in care acestea au fost scrise si astfel ai acces la opere asa cum au fost gandite de autor. Nu in ultimul rand, iti dezvolti nivelul general de limba engleza.

Este important sa inveti sa citesti eficient in limba engleza, pentru ca astfel vei reusi sa intelegi mai bine sensul unui text, ceea ce va avea ca rezultat imbunatatirea capacitatii de analiza si interpretare. Mai mult decat atat, cand citesti de placere, te conectezi cu lumea si personajele din carti si astfel iti satisfaci o nevoie emotionala. Uite cateva sfaturi care sa te ajute sa-ti dezvolti capacitatea de intelegere a unui text in limba engleza:

  1. Seteaza-ti un obiectiv

Cand incepi sa citesti in limba engleza este important sa iti stabilesti un plan pe care sa il urmezi cu strictete. Incearca sa citesti in fiecare zi, fara intreruperi, cel putin cateva pagini, ca sa-ti poti dezvolta cunostintele dobandite in limba engleza, iar in timp sa evoluezi. In functie de nivelul tau de limba, alege o carte pe care ai citit-o initial in limba romana sau una cu o poveste captivanta, astfel incat sa nu fii tentat s-o abandonezi.

2. Citeste intr-un loc confortabil

Fie ca obisnuiesti sa citesti in pat, asezat pe canapea sau ti-ai amenajat un spatiu dedicat lecturii, confortul este foarte important in cazul cartilor in limba engleza, pentru ca te va ajuta sa te concentrezi mai bine. Prin urmare, fa-te comod si ia-ti aproape urmatoarea lectura! 

3. Tine cont de nivelul tau de limba

Alege cartile in functie de un domeniu care te intereseaza, insa tine cont si de nivelul tau de limba engleza. Incepe cu texte mai usoare, iar pe masura ce evoluezi, poti trece la texte cu un grad mai mare de dificultate. Astfel, daca ai un nivel incepator spre mediu, poti incerca cartile pentru copii sau cele de nonfictiune. Iar daca stii limba engleza la un nivel mediu spre avansat, poti citi romanele din genul tau literar preferat, fie ca este vorba de stiinte, mistere, actiune etc.

4. Bazeaza-te pe dictionar

Limba engleza are un vocabular foarte bogat, motiv pentru care este aproape imposibil sa cunosti sensul tuturor cuvintelor pe care le intalnesti intr-o carte. Asa ca foloseste un dictionar de fiecare data cand gasesti cuvinte si expresii pe care nu le intelegi si noteaza-le intr-un carnetel. Astfel, iti va fi mai usor sa le retii si sa le folosesti intr-o conversatie sau cand scrii un text in limba engleza.

5. Urmareste textul cu atentie

Cel mai usor inveti cuvinte noi cand le observi intr-un anumit context. Fii atent la cuvinte si analizeaza structura frazei pentru a-ti forma o perspectiva asupra textului. Noteaza cuvintele pe care nu le stii si incearca sa le deslusesti sensurile din context.

6. Citeste de placere

Te va ajuta sa nu abandonezi cartea si sa-ti completezi misiunea pe care ti-ai propus-o, fie ca vrei sa citesti un anumit numar de pagini pe zi in limba engleza, sau chiar un anumit numar de carti pe parcursul unei luni. Cand esti pasionat de cartea pe care o citesti timpul trece mult mai repede si te motivezi sa afli toate secretele din spatele povestii.

Daca ai nevoie de inspiratie pentru a-ti alege urmatoarea lectura, pe Targul Cartii gasesti mii de carti in limba engleza despre lideri cunoscuti, carti de parenting, carti in engleza pentru copii, arta si multa literatura. Te invitam pe website!