Cum îți alegi o nouă carte de citit? Uite 5 recomandări!

Nu mai există niciun dubiu că lectura îți aduce o grămadă de beneficii. Pe lângă faptul că te relaxează, cărțile te ajută să găsești răspunsuri la întrebările care te frământă, îți deschid ochii, te îndeamnă să visezi și îți eliberează imaginația. Deși există o mulțime de cărți de anticariat din care îți poți selecta următoarea lectură, nu înseamnă că alegerea este neapărat una ușoară. Prin urmare, dacă te afli într-un impas literar, noi suntem aici să-ți dăm o mână de ajutor. Mai jos îți oferim câteva motive de care să ții cont când îți cauți următoarea lectură.

1) Ce pasiuni ai?

Știm cu toții că timpul este limitat, și uneori poate ești condiționat să faci o selecție a cărților pe care îți dorești să le citești. Ca să fii sigur că nu dai greș și că profiți la maximum de lectură informează-te despre cărțile pe care le ai în vedere și vezi dacă ele se potrivesc cu interesele tale. Șansele sunt mai mari să-ți placă o carte cu care rezonezi, indiferent că preferi beletristica, istoria, științele, tehnica sau arta.

2) Ficțiune sau non-ficțiune?

Cărțile de ficțiune te ajută să explorezi lumi imaginare, în timp ce non-ficțiunea te îmbogățește prin experiențele altor oameni.

Ficțiunea te determină să te pui în pielea altor personaje și îți dezvoltă astfel empatia. De asemenea, când citești ficțiune vei avea parte de aventuri de neuitat presărate cu dragoste, mister, suspans și acțiune. Cărțile de ficțiune îți deschid mintea, îți dezvoltă vocabularul și te scapă de stres, prin conexiunea cu personajele din poveștile pe care le citești.  Pe de altă parte, non-ficțiunea îți oferă acces la experiențe de viață, te ajută să înveți lucruri noi și chiar să devii o persoană mai bine instruită. Mulți oameni de succes citesc non-ficțiune și oferă astfel de cărți ca exemple pentru evoluția lor. În plus, non-ficțiunea îți dezvoltă simțul practic și curiozitatea prin accesul la informații și resurse din diferite domenii, de exemplu: istorie, psihologie, filozofie, economie, dezvoltare personală etc.

3) Întreabă-ți prietenii și membrii familiei!

Cu siguranță membrii familiei tale au cărți preferate care te pot inspira și pe tine. Uneori, următoarea lectură pe care o cauți este mai aproape decât crezi. Ea se poate afla în biblioteca familiei, așa că întreabă-ți părinții, de exemplu, care sunt lecturile de neratat în opinia lor. De asemenea, poți să faci și un schimb de cărți cu prietenii. În acest fel, vă încurajați unul pe altul să citiți și cine știe ce autori veți descoperi.

4) Cere sfatul unui expert!

Dacă frecventezi o librărie sau un anticariat, personalul de acolo te poate ajuta să găsești o carte pe placul tău. Librarii și anticarii petrec ore întregi printre cărți și intră în contact cu foarte mulți pasionați de lectură în fiecare zi, așa că vorbește cu un specialist despre domeniile care te interesează, menționează-i lecturile care te-au impresionat sau povestește-i despre autorii tăi preferați, și astfel vei reuși să obții câteva recomandări de lectură.

5) Vizionează filme!  

Fie că ești sau nu cinefil, vizionarea filmelor este o bună ocazie să descoperi cărți excelente. Foarte multe cărți sunt adaptate pentru marele ecran, prin urmare tu decizi dacă vrei să citești o carte înainte sau după ce vezi filmul. Un lucru este cert, dacă ai fost captivat de film, cu siguranță îți dorești să afli toate detaliile poveștii care a inspirat ecranizarea acesteia. Iar dacă ai citit cartea înainte, filmul îți va oferi o nouă perspectivă asupra poveștii.

Sperăm ca recomandările de mai sus să-ți fie de folos și nu uita să dedici cel puțin o oră din zi lecturii. Nu numai că te vei îmbogăți cu noi cunoștințe și experiențe, ci îți vei crește încrederea în tine și chiar îți vei alimenta starea de bine. Lectură plăcută!