Surse de inspiratie – Moby Dick

Desi pare greu de crezut, magnum opus-ul lui Herman Melville a fost un roman care nu s-a bucurat de succes la vremea lui, fiind nevoie de trecerea unei generatii perntu a fi redescoperit si apreciat pentru profunzimea si simbolismul scrierilor sale. Melville isi extrage mare parte din inspiratie din viata de marinar, un subiect popular in secolul al XIX-lea, luand in considerare importanta deosebit de mare a comertului maritim si a altor activitati desfasurate pe oceanele lumii. Cartile clasicului american sunt construite in mare parte in jurul navigatiei, dar cad in doua categorii, romanlele de calatorie si aventura, scrise la incepului carierei care i-au adus un succes moderat, si scrierile cu un carecter filozofic mai pronuntat, care in contemporaneitate i-au trecut neboservate dau au genereat mai tarziu apeciere postuma.

Dintre acestea, Moby Dick este indiscutabil cea mai imporatanta (se preconizeaza ca “Numiti-ma Ishmael…” este una dintre cele mai cunoscute fraze de debut ale literaturii occidentale). Romanul face parte din operele lui Melville ce au fost apreciate ca un esec intial, piata de la mijlocul secolului XIX-lea nefiind pregatita sa intalneasca substratul psihologic atat de dens de la un autor care isi facuse mana cu literatura de aventuri. Experienta de marinar, reprezinta un filon bogat in viata lui Mellville, dar aceasta provoaca noi tipuri de raporate pe masura ce autorul inainteaza in varsta si se departeaza de entuziasmul tineresc, lasand loc unor explorari mult mai profunde ale psihicului uman si ale interactiunii intre oameni.

In acest caz este de asteptat ca adevarata inspiratie pentru pulpa de substrat filozofic a romanului sa fi fost atat de initma incat sa scape posteritiatii. Exista autori care au sugerat ca Ishmael si Ahab sunt analogii lui Melvile si a unuia dintre mentori sai romancierul Nathaniel Hawthorne pornind in special de la consideratiile luiMelville despre latura intunecata a lui Hawthorne. In afara de drama umana descrisa, Moby Dick ramane un roman de aventuri pe mare, inspirat, pe langa experienta lui Mellive la bordul balenierelor din Pacific, de alte doua evenimente maritime importante: Scufundarea vasului Essex si vanatoarea balenei Mocha Dick.

Balenierul Essex a fost scufundat in oceanul Pacific in 1820. Dupa o expeditie lunga marcata de accidente si defectiuni, echipajul de pe Essex a inceput vanatoarea unei balene de mici dimensiuni, soldata cu un esec apropare imediat, in timp ce marinarii se ocupau de reparatii au observat o balena mai mare decat cele mai multe, iesind la suprafata cu fata spre corabie. Balena a inceput sa se indrepte spre vasul Essex cu viteza din ce in ce mai mare lovind-ul si cauzand dezechilibrarea acestuia. Dupa primul atac balena s-a scufundat iesind la suprafata in apropiere de Essex. Pescarii terifiati au renuntat la atac, temandu-se de furia animalului. Balena s-a scufindat din-nou repozitionandu-se pentru un nou atac frontal care s-a dovedit a fi lovitura finala pentru Essex care s-a scufundat imediat. Ramasi doar cu un numar limitat de provizii si trei barci de pescuit, echipajul a pornit intr-o calatorie de 2000 de kilometrii spre sud catre cele mai apropiate insule. Au resuit sa ajunga pe insula Henderson din arhipelagul Pitcarin. Ghinionul le-a marcat din nou calatoria, insula fiind saraca in resurse. Fara stirea lor la doar 300 de kilometrii departare se a afla o insula locuita la vremea aceea de alti marinari ce urmau sa devina celebrii, echipajul abandonat in urma revoltei de pe Bounty. Proaspat revigorati de putinele resurse de care mai puteau dispune, balenierii de pe Essex si-au continuat calatoria, urmatoarea destiantie fiind insulele Pastelui. Din nefericire doar cativa au supravietuit, ceilalti sfarsind prin a fi consumati de colegii lor.

Balena uriasa care a scufundat corabia Essex nu a mai fost recunoscuta de alti pescari mai tarziu, dar in viziunea lui Melville aceasta a capatat o forma odata cu uciderea in 1838 a lui Mocha Dick o balena albinoasa, de mari dimensiuni care a capatat un statut legendar in era. La fel ca si monstrul care scufundase Essex, Mocha Dick afisa un comportament agresiv fata de corabii, mai ales fata de baleniere. Cand a fost ucisa balena avea inca infipte in ea harpoane ramase in urma intalnirilor precedente cu pescarii.

Cele doua povesti au fost studiate de Melville reprezentand baza narativa pentru roman. Partea cu adevarat importanta din Moby Dick, analiza caracterului obsesiv al vanatorii lui Ahab, alaturi de personificarea in marea balena alba a caracterului uneori monumental al vicisitudinilor pe care universul ni le arunca in cale probabil ca sunt la fel de influentate de viata pe mare ca si povestea in sine. Odata cu Moby Dick, monstrul gargantuan, real sau mitologic a capatat statutul de dispozitiv narativ, folosit deseori pentru a servi drept metoafora, precum in cazul lui King Kong sau Godzilla.

27.024000,27.024000

Nu se adaugă comentarii.