Topul celor mai bune 20 de carti pentru barbati

Sursa foto: pexels.com

Exista, oare, carti pentru barbati? Si daca da, cu ce sunt acestea diferite fata de cartile pentru femei?

Ei bine, cu siguranta exista carti universale, pe care fiecare om, barbat sau femeie, ar trebui sa le citeasca. A simti emotia Annei Karenina sau sfasierea interioara a lui Raskolnikov sunt experiente literare de care nu poate fi privat cititorul pe criterii de gen. 

In cele ce urmeaza suntem departe de a intocmi o lista de lecturi care sa te duca pe drumul catre cele mai inalte niveluri ale masculinitatii, sexualitatii sau succesului in viata personala si profesionala. Totusi, iti recomandam cateva titluri in care s-ar putea sa descoperi inspiratie pentru a gasi propriul drum catre oricare dintre dezideratele de mai sus. 

Cele mai bune carti de citit pentru barbati

  1. Castelul palarierului – A.J.Cronin

“Castelul palarierului” este cea mai buna dovada ca gandurile, sentimentele, ambitiile si mai ales actiunile unui barbat pot schimba radical lumea din jurul sau. In carte, narcisismul si cruzimea lui James Brodie distrug treptat intreaga familie.

De ce alege Brodie aceasta cale, chiar si atunci cand isi aduce siesi numai dezavantaje? In carte veti gasi foarte multe raspunsuri – la intrebarile lui Brodie sau poate chiar la ale voastre.

  1. De ce iubim femeile – Mircea Cartarescu

Poate ca “De ce iubim femeile” ar parea mai mult o carte pe care sa o citeasca reprezentantele sexului frumos. Ei bine, pentru barbati, a citi aceasta carte este o invitatie la sensibilitate si, deopotriva, la a le descoperi si redescoperi pe femeile din jurul lor.

  1. Fratii Karamazov – F. M. Dostoievski

“Fratii Karamazov” este unul dintre romanele care trebuie sa ajunga neaparat in mainile fiecarui cititor pasionat. Complexitatea actiunii specifica scriitorilor rusi impreuna cu finetea modalitatii de constructie a personajelor dau cartii un farmec aparte. Chiar daca nu lucrau la corporatii si nu conduceau autovehicule moderne, fratii Karamazov pot cu siguranta sa-i inspire pe barbatii zilelor noastre.

  1. Regandirea Infidelitatii – Esther Perel

Cartea lui Esther Perel nu este despre oameni inselati si oameni care inseala. “Regandirea infidelitatii” nu ne vorbeste despre asa-zisele “aventuri” ca despre acele dimensiuni ale relatiilor noastre pe care le ascundem in colturi intunecoase, ci dimpotriva. Autoarea vorbeste despre emotii, despre interactiuni umane si despre nevoi – despre nevoile atat ale barbatilor, cat si ale femeilor. Cartea este un bun dictionar pentru orice relatie, indiferent ca a inceput de o saptamana, ca dureaza de un an, doi, zece sau douazeci.

  1. Tata bogat, tata sarac – Robert Kiyosaki

Sursa foto: pexels.com

Daca in urma cu sute de ani barbatii luptau tinand in mana arme, astazi confruntarile se poarta de multe ori pe taramul cunostintelor. Mai mult, deseori confruntarea are loc in lipsa unui adversar – te lupti cu tine insuti.

 “Tata bogat, tata sarac” este o carte de referinta din sfera educatiei financiare. Aceasta poate fi citita la orice varsta – asa ca ti-o recomandam indiferent ca ai 20, 35, 45 sau 60 de ani. Autorul prezinta idei care s-ar putea sa fie revelatoare pentru modul in care te raportezi la bani.

  1. Scrisoare catre tata – Franz Kafka

Chiar daca nu este intotdeauna evident, relatia unui baiat cu parintele de sex masculin este definitorie in evolutia ulterioara a barbatului in care se va transforma. In cartea Scrisoare catre tata” se regaseste o analiza profunda a dinamicii relatiei tata-fiu, cu framantari, temeri, dorinte si nevoi. Cartea poate reprezenta un bun indrumar de constientizare a impactului pe care relatia cu tatal il are in viata fiecarui barbat.

  1. Nevoile esentiale ale copiilor – Stanely Greenspan, Barry Brazelton

Sursa foto: pexels.com

Daca ai citit Scrisoare catre tata” e foarte posibil sa incepi sa iti pui intrebari cu privire la ce fel de parinte iti doresti tu sa fii pentru micutii tai. In acest sens, iti vine in ajutor cartea lui Brazelton si Greenspan, Nevoile esentiale ale copiilor”.

In carte vei descoperi ce se ascunde in spatele atitudinilor si comportamentelor copiilor si vei intelege mai bine cum functioneaza cei mici in primii ani de viata. Citind, vei intelege ca atunci cand cel mic plange pentru ca isi doreste o jucarie el testeaza limitele pe care tu i le setezi – si cu siguranta vei gasi caile cele mai bune de a gestiona astfel de momente.

  1. Carti de Sven Hassel

Sven Hassel este unul dintre cei mai reprezentativi autori pentru literatura de razboi. In cazul in care literatura rusa te-a obosit, iar paginile din cartile de dezvoltare personala nu sunt ceea ce simti ca ai nevoie intr-un anumit moment, cu siguranta in randurile scrise de Sven Hussel vei regasi fascinatia lecturii.

  1. Spionaj – Ernest Volkman

Cartea lui Volkman prezinta cele mai mari operatiuni de spionaj ale secolului XX. Chiar daca nu se desfasoara asa cum ne-am obisnuit in filmele cu James Bond, operatiunile prezentate in carte scot la iveala cele mai interesante detalii din culisele istoriei recente.

  1. Tripat: Ce trebuie sa stii despre droguri: de la alcool la ecstasy – Cynthia Kuhn, Scott Swartzwelder, Wilkie Wilson

Desi in multe medii drogurile reprezinta inca un subiect tabu, cea mai buna cale de a gestiona efectele acestora la nivelul societatii este sa intelegem si sa vorbim deschis despre fenomen.

Cartea prezinta pe larg felul in care functioneaza masinaria complexa a creierului uman atunci cand interactioneaza cu substantele halucinogene. “Tripat” este o carte care merita citita – daca nu din dorinta de a intelege fenomenul, macar din curiozitatea de a sti mai multe despre ce se intampla cu neuronii nostri dupa cateva pahare de vin.

  1. Dama cu camelii – Alexandre Dumas

Trebuie sa recunosc ca suprinderea a fost destul de mare cand aceasta carte mi-a fost recomandata de mai multi barbati. Desi pare o carte “pentru femei”,  profunzimea analizei sentimentului si pasiunea care se desprinde din fiecare rand fac din “Dama cu camelii” o carte potrivita pentru sexul puternic.

  1. Biografii necenzurate ale unor oameni celebri – Will Cuppy

Will Cuppy este un scriitor umorist american. In cartea “Biografii necenzurate ale unor oameni celebri”, Cuppy ne povesteste, in stilul plin de umor care il caracterizeaza, despre Kheops, Cleoparta, Petru cel Mare sau Cristofor Columb. Indiferent ca te pasioneaza culisele istoriei sau vrei sa iti descretesti putin fruntea, cartea lui Cuppy este ideala dupa o zi plina la munca.

  1. Steve Jobs – Walter Isaacson

Daca nu iti surade ideea de a citi despre viata personajelor istorice, ai putea alege sa descoperi o personalitate contemporana. In acest sens, iti recomandam biografia lui Steve Jobs.

Prin inovatia pe care a adus-o in domeniul tehnologiei, Jobs reprezinta istoria care se scrie chiar in timpul vietii noastre. Cartea lui Isaacson este o adevarata sursa de inspiratie pentru barbatii din intreaga lume, de toate varstele si din toate categoriile sociale.

  1. Secretele succesului – Dale Carnegie

Sursa foto: pexels.com

Cartea “Secretele succesului” nu vinde o reteta magica pentru fericire, insa te invata despre cum poti lua ce e mai bun din interactiunile cu cei din jurul tau. Omul de afaceri Warren Buffet afirma ca aceasta carte este cea care i-a schimat viata. Ce zici, oare ar putea sa ti-o schimbe si tie?

  1. Carti de Agatha Christie

Indiferent ca alegi “Ucigasul ABC”, “Misterul din Caraibe”, “Moartea vine ca un sfarsit” sau oricare dintre cartile Agathei Christie, iti garantam ca te vor tine in priza. Renumite in intreaga lume, cartile politiste ale autoarei sunt un must-read al cititorului pasionat de aventura si mister.

  1. Ferma animalelor – George Orwell

“Ferma animalelor” este o carte clasica, perfecta pentru o dupa-amiaza de duminca. Orwell ne spune povestea unui grup de animale care se revolta impotriva stapanilor si incearca sa creeze o societate in care toate animalele sa fie libere, egale si fericite. Suna cunoscut, nu-i asa?

  1. Barbatul sentimental – Javier Marias

“Barbatul sentimental” ne prezinta impletirea destinelor unor oameni – trei barbati si o femeie – care se intalnesc in trenul care duce spre Venetia. Cartea lui Javier Marias este o naratiune la fel de surprinzatoare, poate, ca alaturarea cuvintelor “barbat” si “sentimental”.

  1. Focus – Daniel Goleman

Probabil ai auzit deja despre bestseller-ul “Inteligenta emotionala”, al lui Daniel Goleman, in care autorul vorbeste despre importanta emotiei si a modalitatilor de gestionare a acesteia.

In “Focus”, Goleman abordeaza tema motivatiei, cu accent pe relatia dintre motivatie si atentie. Astfel, exista trei tipuri de atentie: cea asupra propriei persoane, asupra celorlalti si asupra mediului in care traim. Motivatia se contureaza in stransa legatura cu atentia. Pe tine ce te motiveaza?

  1. Viata pe un peron – Octavian Paler

Sursa foto: pexels.com

“Viata pe un peron” este una dintre cartile reprezentative ale literaturii romane postbelice. Paler nu scrie despre personaje, despre eroi sau despre fiinte inchipuite – el scrie despre omul de rand, cel care se lupta zi de zi cu incercarile vietii. Omul care isi traieste viata mereu pe peron esti chiar tu. In ce tren ai de gand sa urci astazi?

  1. Ghid de cultura generala – Francis Collet

Daca beletristica nu te atrage, iti recomandam Ghidul de cultura generala al lui Francis Collet – este una dintre cele mai bune metode de a descoperi tot felul de lucruri interesante. In plus, vei face drumul spre aceste descoperiri fara a sta cu privirea atintita la un ecran, asa cum cei mai multi dintre noi aleg sa faca in ziua de azi.

Probabil ai observat ca lista de mai sus reprezinta un mix ciudat de carti: un mozaic de genuri, stiluri si autori. Ce legatura sa existe intre Dostoievski si Carnegie, sau intre Cartarescu si Goleman, pana la urma?

Bineinteles, niciuna.

Pentru ca nu exista un stil anume, un autor, un gen literar care sa fie potrivit in special barbatilor.

Citeste ce simti.

Indiferent ca e Cronin, Dostoievski, Hassel sau Paler, in paginile fiecaruia poti gasi inspiratie.

Asa ca fugi pana la cel mai apropiat anticariat si gaseste acolo inspiratia de care ai nevoie.