Despre scriitori celebri si… hobby-urile lor mai putin cunoscute!

Procesul creativ al scrisului poate reprezenta un secret pentru cei dintre noi ce nu avem veleitati compozitorice. Atunci cand citim ne dam seama ca universul din paginile cartilor este vast si conturat in cele mai mici detalii. Pentru a crea in operele lor o paleta variata de emotii, autorii trebuie sa isi îndrepte atentia si spre alte activitati relaxante, cum ar fi hobby-urile. 

In faimoasa sa carte Mistere si Maniere” , Flannery O’Connor nota:

„Stiu o gramada de autori de fictiune care picteaza, nu pentru ca ar fi pictori desavarsiti, ci pentru ca ii ajuta in procesul creativ al scrisului. Pictura ii obliga sa se uite la lucruri. A scrie fictiune implica sa spui lucruri, sa arati lucruri…Orice disciplina te poate ajuta sa scrii: logica, matematica, teologia si, bineinteles, desenul. Orice te ajuta sa privesti, sau orice te obliga sa vezi.” 

In continuare, iti vom dezvalui cum autori celebri si-au folosit timpul liber pentru a putea obtine cele mai bune rezultate in domeniul scrisului. Unele dintre aceste hobby-uri, pe care nu le-am asocia in mod normal cu o performanta scriitoriceasca, ni se pot parea ciudate.

Pentru multi dintre noi, Lev Tolstoi, un clasic al literaturii rusesti, ale carui carti sunt nelipsite din bibliotecile copilariei noastre si care poarta parfumul noptilor de vacanta in care citeam Razboi si Pace”  sau Anna Karenina” , a fost un impatimit al sahului, pe care l-a practicat din copilarie pana la o varsta inaintata.

Sursa foto: pexels.com

In editia saptamanala din 1907 a ziarului Times, Aylmer Maude spunea: Pe cand Tolstoi era un ofiter tanar in Caucaz, i-a fost promisa Crucea Sfantului Gheorghe pentru curaj, dar fiind absorbit intr-un joc de sah a ratat sa se prezinte la datorie cu o seara inainte de decernarea distinctiei. A fost o intamplare nefericita atunci cand comandantul diviziei a vizitat armele ce trebuiau sa fie in grija lui Tolstoi si negasindu-l la datorie l-a arestat, motiv pentru care, a doua zi, cand au fost decernate distinctiile, Tolstoi nu s-a putut prezenta.”

Un al doilea scriitor faimos, de data aceasta pentru nuvele si romane politiste, Agatha Christie s-a inspirat in creatiile sale din expeditiile arheologice la care lua parte impreuna cu sotul sau, faimosul arheolog Max Mallowan.

Sursa foto: pexels.com

Este destul de cunoscut faptul ca faimoasa doamna isi documenta expeditiile cu ajutorul fotografiilor ce au fost folosite pana si in scurtele sale memorii, dar si ca sursa de inspiratie pentru numeroasele sale opere de fictiune. In timpul unei astfel de expeditii, Agatha a curatat o parte din exponatele arheologice cu crema ei de fata, o miscare destul de ingenioasa tinand cont ca la ora actuala acestea sunt unele dintre cele mai bine pastrate exponate din fildes.

Un hobby cel putin neobisnuit il intalnim la Vladimir Nabokov, scriitorul american de origine rusa, ce este foarte cunoscut datorita operei sale Lolita”. In timpul sau liber, acesta era lepidopterist, ceea ce inseamna ca urmarea indeaproape fluturii si moliile.

Sursa foto: pexels.com

Un citat faimos al scriitorului spune ca: Placerile si recompensele inspiratiei literare sunt consistent mai mici in raport cu descoperirea sub microscop a unui nou organ al unei specii nedescoperite in muntii din Iran sau Peru. Daca nu ar fi fost o revolutie in Rusia, m-as fi devotat in totalitate lepidopterologiei si nu as fi scris niciun roman.” 

Castigatorul premiului Nobel, Ernest Hemingway era pasionat de petrecerea timpului in aer liber, iar activitatile sale preferate erau pescuitul si vanatoarea. A mers in nenumarate safariuri Africane si a fost un pescar desavarsit in apele adanci ale Marii Caraibelor.

Sursa foto: pexels.com

Poate mai putin cunoscut este faptul ca in 1935 a capturat cel mai mare istioforide (peste spada) din istorie pana in prezent. Numeroasele sale aventuri au fost mereu o sursa de inspiratie pentru romanele pe care le-a scris si a trait conform propriului dicton: Pentru a putea scrie despre viata mai intai trebuie sa o traiesti.”

Un autor modern, pe care toti il cunoastem datorita ecranizarilor cartilor sale, mai exact trilogia Stapanul Inelelor” si Hobbitul” a fost J.R.R Tolkien, un filolog recunoscut, care a studiat mai multe limbi si a predat limba anglo-saxona la Universitatea Oxford. El a inceput sa inventeze limbaje fantasmagorice de la o varsta frageda, hobby ce l-a pastrat pe tot parcursul vietii sale. Chiar a recunoscut intr-o scrisoare trimisa in 1916 viitoarei lui sotii, ca lucreaza de zor la limbajul lui zanatec, fara sens, si, in ciuda faptului ca isi iubeste creatia, tot poate parea un hobby nebun. 

(o mostra din limbajul folosit in creatiile sale) 

Totusi, fara ajutorul acestei limbi inventate, universul Pamantului de Mijloc (Middle Earth) nu ar fi existat. In 1930 Tolkien a afirmat: Inventarea unui limbaj si a mitologiei sunt procese interconectate. Limba isi va oferi universul mitologic”.

Pentru Ayn Rand, colectarea de timbre era un refugiu atunci cand nu scria si nu isi promova romanele realiste de tip obiectiv. Autoarea, cunoscuta pentru Izvorul” (Fountainhead) si Revolta lui Atlas”, spunea intr-un articol din 1971 pentur Minkus Stamp, daca ma simt obosita dupa o intreaga zi de scris, petrec o ora cu colectia mea de timbre, lucru ce ma ajuta sa-mi continui activitatea pentru restul serii”.

Sursa foto: pexels.com

In aprilie 1999, posta americana a lansat o colectie de timbre cu operele lui Ayn Rand, ceea ce s-a dovedit a fi un tribut foarte inspirat.

Faptul ca autorii celebri de mai sus aveau hobby-uri neobisnuite nu ar trebui sa ne mai surprinda, avand in vedere ca aceste pasiuni constituiau o sursa de inspiratie pentru procesul creativ. Prin urmare, daca ai parcurs lista noastra de hobby-uri si ai fost surprins/a, te invitam sa ne scrii intr-un comentariu care sunt pasiunile tale si cum te ajuta acestea in viata de zi cu zi.