Petru Demetru Popescu – o viata dedicata catedrei

Petru Demetru Popescu, continuator al traditiei literare impuse de Alexandru Mitru si Dumitru Almas, cunoscut publicist si istoric, a transmis din spatele catedrei generatiilor de elevi si studenti, timp de aproape cinci decenii, istoria neamului romanesc, cultura universala, religie si filosofii, arta cunoasterii tuturor celor inconjuratoare, de-acum si din timpurile vechi. Stilul expresiv si clar, documentele riguroase ce stau la baza scrierilor sale, maniera cuceritoare compun corpul literar de referinta astazi pentru copii si adolescenti. Povestiri si monografii istorice, culegeri de proverbe si ghicitori, religia pe intelesul celor mici, paginile didactice semnate de Petru Demetru Popescu sunt parte importanta din bibliografia scolara recomandata elevilor si dascalilor din invatamantul primar si gimnazial in actualitate.
Seria ‘Istoria neamului romanesc’ cu volumele ‘Dacii nemuritori’, ‘Decebal si Traian’, ”Romanii’, ‘Intemeietorii‘, ‘Fanariotii’, ‘Boieri si domnitori‘, lucrarea ‘Inimi de viteji’, cartile despre istoria medievala si moderna dedicate celor mici, manualele scolare sunt tezaur oferit elevilor de profesor Petru Demetru Popescu, cel ce si-a inchinat intreaga viata catedrei, educatiei, construirii unui viitor mare al natiunii romanesti.
In spatele catedrei, in scoala, in institutiile tutelare de invatamant, Petru Demetru Popescu a desfasurat o activitate educativa si instructiva ampla si complexa, destinata elevilor dar si cadrelor didactice: a condus cercuri de cultura generala si istorie, cenacluri literare implicand elevii, a desfasurat o bogata activitate in rolul de diriginte si de sef al comisiei dirigintilor, a desfasurat actiuni ca instructor metodist, a sustinut prelegeri cu ocazia cursurilor de pregatire pentru definitivat a cadrelor didactice, a realizat inspectii de specialitate si a participat ca membru al comisiilor de examinare a cadrelor didactice de la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.
Alte actiuni remarcabile ale profesorului Petru Demetru Popescu sunt coordonarea practicii pedagogice a studentilor la Liceele ‘I.L. Caragiale’ si ‘Matei Basarab’ intre 1960-1970, respectiv 1996-1999 si predarea cursurilor de istorie la Institutul Politehnic Bucuresti, conducerea studiilor Universitatii Cultural-Stiintifice UCECOM, intemeierea Fundatiei ‘Casa Scoalelor’.
Pe linia cercetarii in directia educatiei, a profesoratului, Popescu publica numeroase referate, articole, studii de specialitate in istorie si metodica predarii istoriei in revistele ‘Studii de istorie’, ‘Scara’ si ‘Revista muzeelor’. Probleme ale unitatii si continuitatii romanilor, originea controversata a Basarabilor, Mihai Viteazu in constiinta romanilor sunt printre subiectele tratate de Petru Demetru Popescu in lucrarile istorice de referinta.
Scriitorul si pedagogul roman, prin arta sa, este prezent in antologii de proza si versuri precum ‘Culegere de texte literare pentru clasele I-IV’ din 1977, ‘Teatru scolar’ din 1979, ‘Povestile anului’ din 1997. Ca istoric, alaturi de studii si articole din publicatii periodice, tipareste monografii inchinate conducatorilor Radu de la Afumati, Basarab I, Dan I, publica sintezele istorice ‘Basarabii’ si ‘Dictionar istoric voievozi, principi, domnitori, regi’. Paginile sale de istorie, scrise in baza rigorilor stiintifice, prezinta un stil de popularizare dar nu in sens de vulg ci al redarii unei atmosfere romantice a trecutului, a schitarii specificului romanesc. Stilul prezinta caracteristica poetica iar evocarea istorica se realizeaza cu daruire, cu pasiune.
Dupa incheierea impresionantei cariere in profesorat si in conducerea activitatii cadrelor didactice, Petru Demetru Popescu s-a concentrat in continuare asupra literaturii pentru elevi, asupra istoriei neamului, asupra evocarii trecutului si expresiei sale pe intelesul initiatilor intr-ale istoriei, ale Literei, ale stiintelor umaniste. Pagini de literatura, filantropie, activitati culturale, simpozioane si cuvantari valoroase sunt activitatile curente ale scriitorului, publicistului, istoricului, dascalului Petru Demetru Popescu.
Petru Demetru Popescu – viata si cariera in slujba catedrei, a copiilor si adolescentilor, a evolutiei invatamantului si societatii romanesti.

Nu se adaugă comentarii.